Filmele festivalului

Cu începere de la orele 16 şi 18

Zilele Cinematografiei Portugheze 2009 - Ediţia întâi

SITE Ediţia I | FOTO Ediţia I

Prima ediţie a Zilelor Cinematografiei Portugheze la Iaşi (18-20 februarie 2009) a adunat la Cinema Glendale ieşeni de toate vârstele. Sălile în care au fost proiectate filmele au fost arhipline. Deşi în prima seară a fost deschisă publicului numai o sală (neştiind care va fi reacţia ieşeni), în ultima zi de festival toate cele 3 săli ale cinematografului au fost ocupate până la refuz.

Aproximativ 600 de ieşeni au vizionat „Alice”, unul dintre cele mai cunoscute filme portugheze, numărul total de spectatori pentru întregul festival ajungând la aproximativ 1000.

Din partea Ambasadei Portugaliei în România, la eveniment a participat Dna Ana Luisa Nunes Barata, Consilier al Ambasadei. "Evenimentul este menit să aducă ceva mai aproape cinematografia portugheză, care nu este foarte cunoscută în România şi, de asemenea, să facă cunoscută Portugalia publicului" a declarat Dna Nunes Barata în deschiderea evenimentului.

Cele trei filme prezentate publicului ieşean – „Misterul Străzii din Sintra”, „Dincolo de nori” şi „Alice” - reprezintă genuri şi abordări diferite ale cinematografiei portugheze contemporane, înfăţişând câte puţin din ritmul şi tipicul vieţii portugheze de zi cu zi, atât cea modernă, cât şi cea de epocă.

Iaşul este al treilea oraş din ţară care găzduieşte un astfel de festival, după Bucureşti si Cluj-Napoca. Zilele Cinematografiei Portugheze la Iaşi au fost organizate de agenţia de comunicare Truisme, împreună cu Ambasada Portugaliei în România şi Institutul Camões din Portugalia.

Iniţiat ca un proiect experimental, în încercarea de a testa apetenţa publicului pentru cinematografia portugheză, prea puţin răspândită în rândul proiecţiilor din România, evenimentul s-a dovedit a fi de mare succes încă de la prima sa ediţie din martie 2008 în Bucureşti.